Десет ветеринарни доктори са назначени в Института по спешна помощ “Пирогов” през последния месец, алармираха от Дружеството за защита на животните. Масовото напускане и емиграция в чужбина на медицински кадри е принудило ръководството на института да прибегне до тази отчаяна стъпка в стремежа си да запази Пирогов като действащо здравно заведение. Природозащитниците протестират, тъй като този нов почин за справяне с кризата в здравеопазването може да доведе до недостиг сред ветеринарните лекари, упражняващи професията си върху животни, а оттам да остави без здравни грижи селскостопанските, домашните, бездомните и животните в зоологическите градини.

Засега от Ветеринарния лекарски съюз ни уверяват, че тези страхове са безпочвени и към момента разполагаме с достатъчно количество добре обучени ветеринари, които могат да поемат и животните, и хората, ако това се налага. Що се отнася до компетентността на ветеринарите в сферата на хуманната медицина, то от „Пирогов” ни уверяват, че те не отстъпват по способности на който и да е хуманен доктор, в която и да е специалност, и единственото, което е било необходимо да направят, за да могат да работят с човешки пациенти, е да изкарат курс относно медикаментите, които да предписват на пациентите си, което е и направено.

Шефът на Института по спешна помощ “Пирогов” заяви, че ветеринарите, започнали работа при тях, са най добрите, които могат да се намерят в България. Петима имат по десет години стаж в Софийския зоопарк, където са се грижили за човекоподобните и нечовекоподобните  маймуни, а другите петима са работили за “Екоравновесие” и са най-добрите специалисти в кастрацията. По думите му въпросните ветеринари имат много по-обширни знания и умения, що се отнася до анатомията и физиологията на живите организми, отколкото един обикновен хуманен доктор, познаващ единствено и само човешкия организъм. От “Пирогов” се надяват, че пациентите ще приемат нормално факта, че ще бъдат лекувани от ветеринари, което е по-добрият вариант от този да назначат свещеник, както са сторили в община Дулово.

Там, след като са останали без медицински персонал, са прибягнали до последния вариант, а именно са назначили местния свещеник да дава последно причастие на потърсилите спешна медицинска помощ в общинската болница. Оказва се, че това не е единственото нетрадиционно разрешение на проблема с липсата на медицински кадри.  В Брезник, например, са обявили конкурс за баячки, екстрасенси, био-лечители и други професионални шарлатани възпитаници на Шамбала, колкото поне да вдъхват някаква надежда за изцеление на потърсилите здравни услуги.