ss-100505-greece-protest-02-ss_fullВ съвременното забързано общество, е все по-трудно хората да се обединят около някаква кауза и да излязат на улицата на митинг или протест. Това от една страна се дължи на раздробеността на обществото на различни групи и прослойки, а от друга на остарелите форми за протест, които се използват от съвременните организатори. Обикновено протести се организират срещу определени действия на държавата, като се има в предвид, че държавните институции са тези които определят бъдещето и посоките на развитие на дадена държава. За целта организаторите се стремят да съберат голяма група от хора, която да струпат пред съответната държавна институция, където всички вкупом скандират различни лозунги и поставят някакви искания. Държавата в лицето на народните избраници и институциите които я представляват, от своя страна използва правото си да употребява сила и струпва на същото място солидно количество полицейски части, които да защитят нейните официални представители от гнева на протестиращите. Обикновено, при тези протести се стига до сблъсъци, които в някои случаи са  предизвикани от провокатори сред протестиращите, а в други от самите протестиращи. Това се използва от държавните институции да представят протестиращите, като разпасана банда вагабонти целящи анархия, чрез излъчване на сблъсъците по масмедиите и спуснатия съответно от държавата коментар на случилото се. По този начин, исканията на протестиращите остават на заден план, дори и сред тях да има добре аргументирани и полезни за обществото идеи. Този начин на анти-пропаганда използван от държавната машина, води и до намаляването поддръжниците на съответната кауза или искания издигнати от протестиращите.

Има ли начин, протестиращите да се справят с това и да направят протестите си масови и недостъпни за провокатори? За да сполучат да увеличат подкрепата за себе си, днешните протестиращи, трябва да съсредоточат своите действия, върху организирането на ефективна пропагандна кампания и използването на съвременните начини за масова комуникация. Какво включва това:

1.Съсредоточаване на усилията на протестиращите да разпространяват своите идеи чрез социалните мрежи. Избягвайте всякакъв диалог с официалните медийни партньори на държавата, вестници, телевизии, радио. Не гостувайте в ток-шоута и други подобни програми използвани за развлечение на обществото, това веднага удря върху сериозността на подетата от вас инициатива. Вие сами заснемайте протестите си, обработвайте снимковия и видео материал, изгответе собствен коментар към него и го публикувайте в интернет мрежите за социално общуване. Така може да сте сигурни, че ще бъде показана ясно вашата гледна точка, вашите действия няма да бъдат изкривени и тълкувани по неудобен за вас начин.

2.Изгответе си набор от агитационни и пропагандни материали, които да са издържани естетически и да излъчват еднозначно отправеното от вас послание. Създайте си собствено лого, емблема или символ, чрез който да бъдете лесно разпознаваеми. Измислете си кратък девиз, мото или призив, чрез който да изразявате ясно сърцевината на своите искания. Стремете се изготвените от вас документи излагащи вашите искания и програма, да са възможно най-кратки точни и ясни. Влизайте в диалог с всеки който коментира вашата кауза в социалните мрежи, за целта обаче е нужно да сте достатъчно добре подготвен да отговаряте на провокативни въпроси и да умеете да се изразявате ясно. Не използвайте обидни квалификации, по адрес на този с който спорите, това издава вашето безсилие да се аргументирате логично. Насилието не е аргумент

3. Избягвайте всякакви сблъсъци с органите на реда. Това ви поставя в опасност да бъдете заклеймени като закононарушители. За целта организирайте вашите прояви на малки групи и с малка продължителност. Пример за това са набралите популярност напоследък флашмобове. Във всяка група, трябва да има поне един или двама, които да заснемат организираната от вас, протестна или пропагандна проява, за да може по-късно тя да бъде качена в интернет. Тези светкавични, краткотрайни прояви,ако са добре подготвени елиминират опасността от евентуални сблъсъци с органите на реда. Продължителността на една такава проява не трябва да надвишава 5 минути. Ако имате възможност оттренирайте предварително проявата която подготвяте. Трябва да осъзнаете, че агитацията която упражнявате с тези прояви не се проявява веднага на мястото, което сте избрали за нея, а в последствие с популяризирането на извършеното от вас действие в интернет.

4.Трябва да разберете, че за да постигнете успех не е е нужно да накарате държавната машина да действа по искания от вас начин, тя е тромава и бавна и трудно управляема дори и от самите властимащи. Вашата цел е да промените мисленето на хората във ваша полза, да ги убедите да приемат вашите идеи и да ги изповядват на практика. Не заливайте хората с безброй искания и безкрайни идеологии, накарайте ги да извършат едно точно определено действие, да бойкотират даден продукт, да блокират за кратко време работата на дадена институция, да не спазват някои вреден според вас закон и т.н. . .

5. Разбира се стремежа към събиране на достатъчно голяма група хора на едно място все още е примамлив и носи своите положителни качества. Добре би било, обаче, съществената част от вашия протест да е реализиран преди събирането на поддръжниците ви на едно място. Например, всички малки групи, за които говорихме по-горе, трябва вече да са изпълнили своите планирани краткотрайни прояви и едва след това да се слеят на избраното от вас място, за да споделят какво са направили и съответно да поставите своите общи искания. Масовият протест не бива да продължава дълго, той трябва да бъде просто един вид преброяване, колко сте станали. За да избегнете провокаторите, е добре да носите ясно разпознаваеми знаци, които да ви отличават от нежеланите персони присъединили се към вас. Това могат да бъдат както дрехи носещи еднаква щампа, така и еднакви знамена, плакати, маски и други атрибути.  Това ще ви помогне да забележите отрано, провокаторите и да ги изолирате, както и ще създаде усещане за общност, а не за тълпа. Самите органи на реда, ще усетят, че имат пред себе си организирана група хора, което ще доведе до психологически ефект и върху техните действия.

Пояснение: Горното е писано през 2011г. от мен, но тогава го публикувах на друг блог, в който участвах.