0000252625-article2

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис даде специално блиц интервю за БНР в деня преди решаващия вот на референдума на 5 юли:

– Г-н Варуфакис, ще гласувате ли на утрешния референдум?

– Странен въпрос ми задавате, нима се съмнявате? Разбира се, че ще гласувам и то ще гласувам с не. Всъщност, не би трябвало да се учудвам на въпроса ви, защото вие в България сте свикнали само да наблюдавате и изпълнявате, но не и да участвате и направлявате политическите процеси.

– Вярвате ли, че този референдум има някакво друго значение освен символично? Вие като финансов министър би трябвало да сте наясно, че икономическите процеси не могат да се управляват с гласуване. Тъпо е да гласуваш да получаваш повече пари, когато няма кой да ти ги даде.

– Слушам въпросите ви и за пореден път се убеждавам, че наистина би било страшно, ако допуснем да ни превърнат в българи. Главите ви са пълни с неолиберални мантри, мисленето ви е парализирано, а кръгозора ви като на кон с капаци, гледа само натам, накъдето го водят. Разбира се, че референдума има символично значение, но не в този пренебрежителен смисъл, който вие се опитвате да му придадете. Самото решение да се проведе референдум е символ на правото на един народ да изразява своята свободна воля по всяка тема, която смята за жизнено важна. Провеждането на референдума ще бъде символ на пробуждането на народите в Европа и по света, защото днес целият свят е вперил поглед в нас.

– И какво точно ще покажете на света, как да се самоубиеш икономически?

– Референдума е повратна точка. За пръв път някой ще се осмели да каже не на тройката, а след нас убеден съм, ще има и други. Не разполагам с време да ви изнасям лекции, а и вие съдейки по въпросите ви, не притежавате капацитет да ме разберете. Ще ви кажа само следното: Не парите са измислили човека, а човека е измислил парите. Много хора са забравили този факт и са приели, че парите движат света и са от решаващо значение за всичко, като низвергват ролята на човека. Това мислене широко се пропагандира от мултинационалните корпорации и световните банкери. Всъщност ние ще върнем нещата на местата им, като покажем, че политиката, която се създава от активните граждани играе водеща роля в икономическите процеси. А в отношенията между политиката и икономиката, парите имат ролята само на посредник, който посредник лесно може да бъде премахнат, ако дотатъчно голям брой хора изявят такова желание. Знам, че не ме разбирате, но ако хората в световен мащаб станат по-солидарни и готови на взаимопомощ, ролята на парите значително ще намалее. Личното ми виждане е, че парите нямат място в бъдещето на човешката цивилизация.

– Нима смятате, че е възможно съществуването на общество без пари?

– Разбира се, че е възможно. Къде са парите в днешното общество – съсредоточени са в ръцете на малцина, а от там се получава огромно неравенство. С какво днешните европейски политици са заслужили своите огромни заплати, можете ли да ми отговорите? Огромна част от тях са свързани с най-различни корпорации и частни банки. За тези хора е удобно, парите да имат водещата роля в взаимоотношенията между хората, а не солидарността, защото парите са тяхна собственост и под техен контрол, но ако изхвърлим парите от уравнението, те увисват във въздуха.

– Но как ще накарате, човешката цивилизация да се развива без пари?

– Кажете ми, колко са платили на Джордано Бруно за неговото откритие дало тласък за развитието на човешката цивилизация – изгорили са го на кладата? Разбирате ли колко е нелеп въпроса ви? Чистото човешко любопитство, удовлетворението от разгадаването на тайните на вселената и най-после, задоволството от това, че получаваш признание от околните за това което си открил или направил, това са само част от факторите които движат цивилизацията напред. Дори да ви дам на вас един милион, как бихте подпомогнали с тях развитието на обществото, ако нямате умствения багаж, необходим за това. Парите само изкривяват човешките взаимоотношения, като позволяват на разни алчни, безскрупулни, лицемерни, лукави и хитри личности да поемат водеща роля в обществото и да налагат своите чисто материалистични ценности, като основни в обществените взаимоотношения.

И какво означава развитие, растеж. Много се спекулира и с тези термини. Ние гърците сме хора, които все още ясно съзнават, че имат само един живот и този живот трябва да се изживее възможно най-пълноценно и тук нямам предвид някакви материални наслади, а способността да се възхищаваш непрестанно от творенията на природата, да ги съзерцаваш, да им се наслаждаваш и да ги обичаш. Днес повечето хора не усещат как отминава живота им в темпото наложено от стремежа към непрекъснат икономически растеж и печалба. Те дори не се запитват закъде бързат? Вие знаете ли? За къде бърза човешката цивилизация, къде трябва да стигнем, кой ни води натам? А какво ще стане ако не бързаме, ако забавим темпото, ако повдигнем глава и се огледаме, ако поемем дъх и поседнем да видим докъде сме стигнали?

– Все пак не ви ли боли, че вече можем да твърдим, че България е в положение къде-къде по-добро от Гърция?

– Това може да го твърдите вие, вашите политици, вашите медии, вашите платени от вън експерти, но не и ние. Аз лично мога да кажа, че Гърция е жива, а България е мъртва. Това е моето твърдение, ние живеем и се борим, вие умирате и не сте способни да се подигнете. Вашите площади са пусти като земите ви, а нашите площади са пълни с хора желаещи да се борят. Вие чакате да дойде някой да ви спаси, ние полагаме усилия сами да се спасим. При вас дори за протест са необходими хора с пари които да го организират, при нас е нужна само каузата.  Ние искаме да живеем, вие искате да печелите, затова ние ще живеем, а вие ще изчезнете, като в най-добрия случай се стопите по света.

Реклама