zx620y348_1739889

Вчера в елитен столичен хотел се състоя поредната кръгла маса на която се обсъдиха протестите и последствията от тях. За разлика от останалите обаче, нейната цел бе да намери решение за тяхното прекратяване, а сред хората които я организираха изпъкваха редица крупни бизнесмени и някои политици. След бурни дебати, участващите стигнаха до общо становище, което разпространиха в социалните мрежи, където предимно се организира протеста:

Граждани на Република България,

Крайно време е да спрете с протестите, да се приберете по домовете си и да позволите на държавата и на нас да продължим по пътя си. Примирете се, промяната е невъзможна, не и в тази насока, която желаете. Всякакви искания относно повишаване на жизненият стандарт са смехотворни и нелепи, и по никакъв начин не отговарят на съществуващите условия. Вие и в момента получавате повече отколкото заслужавате, повече отколкото предполага чисто пазарният принцип на разпределение на благата. Погледнете се, колко от вас получават повече пари, отколкото им е официалната заплата? Всички вие, които ревете, че парите са ви малко и ни сочите с пръст за виновници, всъщност получавате благодарение на нашата благосклонност, повече пари отколкото сумата срещу която се разписвате. Ние се жертвахме и рискувахме да бъдем наречени престъпници, и погазихме закона за да ви даваме повече пари отколкото са минималните прагове определени от държавата, но вашата наглост и алчност нямат край и сега опиянени от безумието на тълпата, вие искате още и още, че искате и да ни съдите. Баста!

Не можем да позволим и няма да търпим това. В своето безумие вие издигате искания заплашващи стабилността на нашата държава, заплашващи безметежността на нашия живот. Вие искате да участвате във властта, да промените системата, да преразпределите благата. Кои сте вие, че си позволявате дори да мислите на тази тема? Стига толкова сме търпели вашето безумие. Вие сте тези, които 23 години ни тикахте властта в ръцете, само и само да се отървете от всякаква отговорност за вашият живот и сега когато видяхте, че ние сме натрупали богатства, че всичко което съществува на тази земя е наше, че всичко от което могат да се изкарват пари е в наши ръце, искате да ни го отнемете и да го ползвате наготово. Това няма как да се случи.

Да ние сме тези, които приватизираха бившите държавни предприятия, ние сме тези които теглиха кредити и не ги върнаха, и станаха милионери благодарение на това, ние сме тези които източваме еврофондовете, но в крайна сметка, ние сме тези които управляваме държавата. Вие сте тези, които ни завиждат за палатите, за последните модели лъскави лимузини, за имотите зад граница и парите в швейцарски банки, за живота който водим, но и вие сте тези които позволихте с безучастността си това да се случи. Късно е за промяна. Вие искахте закони, искахте сигурност и ние ви ги дадохме, но поискахте тези закони за себе си и те са само за вас, за да не се избивате от завист и злоба по между си. Я се погледнете на какво приличате, сто хиляди на улицата – милион неизпълними искания. Делите се на групи и групички, уж сте заедно в нещастието си, а не можете да излезете дори с едно общо искане. Казвате, че искате промяна, но не искате вие да я осъществите, а ние под ваш диктат. Но на нас промяна не ни е необходима, на нас и сега ни е добре и няма да играем по свирката ви. Ако искате промяна направете си партия и елате да премерим силите си на изборите, по нашите правила, да видим дали няма да станете като нас?

Ревете с пълен глас, че живеете в мизерия, в крайна бедност и безизходица, че сте отчаяни, обезверени и стресирани, че сте излишни. Нямаме жал! Да излишни сте, но вие сами се направихте такива, с вашата апатия, страх и недоверие един към друг, с вашето желание друг да се грижи за вас. И сега искате същото, вие не искате промяна, а подаяния. Издигате някакви патриотични лозунги и пеете химна на България, все едно, че ви е грижа за държавата, криете собствената си алчност зад кухи пози и кухи фрази, как България загивала, как щяла да изчезне от картата на света. Да ще изчезне, светът се глобализира, но ние няма да изчезнем, няма да се потопим в хаоса който искате да създадете, ние подсигурихме нашето бъдеще и това на децата си, докато вие пропиляхте вашето.

Затова отново ви казваме, примирете се, промяната е невъзможна. Приберете се по домовете си , доизживейте остатъците от жалкият си живот и бъдете благодарни и за малкото което ви даваме, защото, ако пожелаем можем да ви отнемем и него. Ние доброволно няма да ви дадем нищо повече от това което сме преценили, че можем да ви отпуснем. Ние доброволно няма да променим в системата нищо в посоката която вие желаете. Ние не сме глупаци и не работим срещу собственият си интерес. Но ще ви кажем едно, осъществяването на вашите желания минава през разрушаването на цялата система, на целият държавен апарат и изграждането му отново, така както вие бихте искали и мислите, че трябва да изглежда. Но това разрушаване води до хаос, хаос от който ви е страх, а ви е страх понеже подсъзнателно чувствате, че можете да разрушите всичко, но не можете да съградите нищо. За да направите каквото да било се иска саможертва, но не да се избивате безцелно, не да изгорите в един миг на протест, а продължителната болезнена саможертва на борбата. Но ние знаем, че ако има нещо в което сте уверени, то това е собствената ви безпомощност. Ние няма да се променим, нито ще променим системата, а вие е крайно време да приемете действителността.