В днешният ден, когато на власт е невежеството, арогантността и популизма, когато оцеляването става все по трудно, когато бъдещето изглежда все по-мрачно, когато летаргията отстъпва място на паниката и ужаса пред надвисналата реалност, днес вие търсите виновни, отказвайки, неможейки да проумеете болезнената истина, че вината за всичко това, което ви сполетява се корени в самите вас.

Вие сте тези, които отказваха да поемат отговорност за собственият си живот. Вие сте тези, които делегирахте все повече и повече права на държавата(една неудошевена институция) в лицето на управляващите, надявайки се, че така ще отхвърлите необходимостта да се грижите за самите себе си. Вие сте тези, за които мисленето беше непосилен товар и които приемахте прогреса като заплаха за сигурността си. Ви сте тези, които отказвахте да се развивате, надявайки се, че мигът на илюзорна сигурност ще продължи вечно.

Вие сте тези, които чакахте другите да ви дават идеи, да ви казват какво да учите, как да мислите и защо да живеете. Вие сте тези, които сведохте смисъла на живота си до осигуряване на елементарните примитивни потребности за оцеляване и се върнахте  на нивото на племенните общества. Вие сте тези, които принизихте съществуването си до инстинктите за оцеляване на животинският свят.  Вие сте тези които, вярвате , че нещата могат да се постигнат само с поставяне на искания , а не с разумни действия. Вие сте тези, които се отрекохте от свободата си, за да получите фашизма, капитализма и социализма.

Вие сте тези, които няма на какво да научите децата си, просто защото самите вие сте неуки. Вие сте тези, които се оставяте доброволно да ви промиват мозъка, незнаейки как да го използвате. Вие сте тези които вярват в обещания, а не в идеи. Вие сте тези които не знаят как да разсъждават, защото не знаят върху какво. Вие сте тези които избрахте да следвате крясъците на тълпата, а не логиката на разума. Вие сте тези, които чакате нещо да се случи, но не правите нищо за това, нито пък сте наясно какво точно трябва да се случи.

Вие сте тези, които се присмивахте на философите, докато се вдървяваха главите ви. Вие сте тези, които вземахте с пълни шепи, без да си задавате въпроса как ще връщате. Вие сте тези които бяха измамени и ограбени, докато се правехте на тарикати. Вие сте тези които загубиха всичко, преди още да са го получили. Вие сте тези които се отказахте от всичко, което искахте и можехте  да получите, ако разчитахте на себе си, а не на другите. Вие сте тези, които искаха отговори, но не задаваха въпроси. Вие сте тези които държите съдбата в ръцете си, но не искате да го осъзнаете, защото това ви плаши.

 Вие сте тълпата, която беше решена да пренебрегне моето съществуване. Вие сте тълпата, която не искаше да ме остави жив, нито да ми позволите да умра. Не искахте да живея, защото ви беше страх да знаете, че аз нося отговорността, от която вие се отказахте, и че животът ви зависи от мен, а не искахте да умра защото го знаехте.

А аз, аз съм Разума!